TOP

HRD Antwerp, 35 milyon TL Yatırımla Türkiye Pırlanta Pazarındaki Faaliyetlerine Yeniden Başladı

Elmas sertifikasyonunda Avrupa’nın önde gelen kuruluşu HRD Antwerp’in Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arzu Özer, kuyumculuk sektörüne yönelik yayınlarla 21 Mart akşamı Seraf Mahmutbey Restoran’da iftar davetinde bir araya geldi.

HRD Antwerp’in dünyanın 5 büyük mücevher pazarından biri olan ülkemizdeki potansiyeli yeniden değerlendirerek Türkiye’de yer alma kararı almasına ilişkin bilgiler paylaşan Arzu Özer, ilk etapta pırlantalı mücevher değerleme amacıyla kurulan yeni laboratuvarın şimdilik 6 profesyonel gemolog istihdamı ile Türkiye’de faaliyet gösterdiğini belirtti.

Pasaport Niteliğinde Benzersiz Kimlik Numarası, Banknot Seviyesinde Güvenlikli Sertifika

HRD Antwerp Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arzu Özer, elmasta sertifikasyonun son derece önemli ve hassas bir işlem olduğunu dile getirerek bu süreci adım adım şöyle anlattı: “HRD Antwerp’e ulaşan her elmas, takip edilemez nitelikte bir kimlik numarası oluşturularak kabul edilir. Böylece derecelendirme yüzde 100 markadan bağımsız, objektif olarak gerçekleşir. Elmaslar uzmanlar tarafından bir dizi bağımsız zincirleme işleme tabi tutularak 4C dediğimiz karat, renk, berraklık ve kesim açısından analiz edilir. Her elmas için mikro lazerle benzersiz bir kimlik numarası işlenir. Bu numara, elmasın pasaportu niteliğindedir ve bu sayede elmas, dünya çapındaki veri tabanımızdan izlenebilir. Böylelikle analiz edilen elmas için benzersiz bir güvenlik avantajı sağlanır. Derecelendirme süreci bitince elmas, mühürlenir ve sertifikası hazırlanır. Verilen sertifikalar, mevcut banknotlarda kullanılan bir dizi güvenlik öğesi bir araya getirilerek kopyalanması imkânsız haldedir. Tüm bu süreç, Türk mücevhercileri için ihracata katkı anlamına gelirken tüketiciler için de uluslararası alanda geçerliliği ifade ediyor. Yani yurt dışına satılan bir pırlantalı mücevheri HRD sertifikalı olarak satarsanız hem markaya hem de Türkiye’ye daha fazla katma değer sağlarsınız, bireysel açıdan da yurt dışına çıktığınızda üzerinizdeki pırlantalı mücevher, sertifikası sayesinde dünyanın her yerinde bilinirliğe ve değere sahip olur.”

Hukuki Süreçlerden HRD Antwerp’in Galip Çıkacağına İnancımız Tam

HRD Antwerp’in Türkiye’deki potansiyeli görerek 2015 yılında ortaklık kurmak suretiyle İstanbul’a adım attığını, sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimle markaların gözdesi haline geldiğini ancak ortağı ile yönetimsel anlaşmazlık yaşayarak piyasadan ayrıldığını aktaran Arzu Özer, bugün için yasal süreçlerin hem Türkiye’de hem de Belçika’da HRD Antwerp adına devam ettiğini ancak Türkiye’de herhangi bir iş ve işlem yapmalarına engel teşkil etmediğini belirtti.

Türkiye’de Uluslararası Standartta Son Teknolojiyle Donatılmış Yeni Laboratuvar Kuruldu

Türkiye’de geçen sene 419 milyon dolar değerinde pırlantalı mücevher ihracatı gerçekleştiğini, iç piyasada ise hesaplanamamasına karşın çok büyük bir satış hacmi olduğunu söyleyen Arzu Özer; “HRD Antwerp, ülkemizden çekildikten sonra da Türk mücevhercilerinden talep almaya başladı. Aradan geçen 1,5 senede sayısız sertifikalandırma talebi alındı. Dolayısıyla mevcut potansiyel doğrultusunda HRD Antwerp’ün Türkiye’de yeniden kurulması, yapılanması ve hizmet vermesi kararlaştırıldı. Pırlantalı mücevher değerleme amacıyla kurduğumuz yeni laboratuvarımız için ilk etapta 6 profesyonel gemolog istihdam ettik. Yılın ikinci yarısı itibarıyla çıplak taş değerleme hizmeti de vermeyi planlıyoruz, bunun için ayrıca yatırım gerçekleştireceğiz” dedi.

En Eski ve En Kapsamlı Uluslararası Mücevher Tasarım Yarışmasına Türkiye de Dahil Oldu

İlk 1985 yılında gerçekleşen ve her 2 yılda bir düzenlenen, uluslararası alanda en eski ve en kapsamlı mücevher tasarım yarışması HRD Antwerp Tasarım Ödülleri’ne Türkiye’nin de dahil olduğu müjdesini veren Arzu Özer; “Değerli taşlar, Pırlantalar ve Aksesuarlar olmak üzere 3 farklı kategoride gerçekleştirilecek HRD Antwerp Tasarım Yarışması’nın 19’uncusuna Türkiye’den de başvuru alınacak, ödül töreni de 2025 yılı Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Geçen sene 65 ülkeden 1554 tasarımcının 1687 tasarımla katıldığı bu yarışma, özellikle genç tasarımcılara global anlamda büyük bir fırsat tanıyor” şeklinde konuştu.

HRD Antwrep Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arzu Özer, sözlerini Türkiye mücevher pazarının büyümesi ve gelecek nesillere aktarılması adına katkıda bulunmak istediklerini belirterek sonlandırdı.

Elmas Ticareti ve Elmas İşleme Alanlarında Yarım Asırlık Geçmiş Günümüzde Antwerp, 1400’lerin ortasından bu yana kaliteli elmas ticareti ve elmas işleme faaliyetleriyle tanınıyor. Bu yıl 51’inci yaşını kutlayan HRD Antwerp, bilimsel araştırmaları elmas piyasalarının hizmetine sunan ilk elmas laboratuvarı olma özelliğiyle biliniyor.